tirsdag den 23. oktober 2012

Knækkes canceren i uge 43?

Er det ikke at tage munden lige lovlig fuld, når TV2 i denne uge siger, at de "knækker canceren"? Selvfølgelig er vi da med på, hvad der menes, og selvfølgelig er det da slet ikke politisk korrekt at kritisere en sådan kampagne.

Det er GODT, at der bliver gjort noget for at samle penge ind til forskning af denne sygdom. Det er GODT, at Kræftens Bekæmpelse og TV2 har indgået et samarbejde, så der ikke bliver en eneste dansker tilbage, der ikke ved, at uge 43 er Knæk Canceruge. Det er GODT, at Vild med dans kommer til at stå i Knæk Cancerugens tegn. Det er GODT, at Go' morgen og -aften Danmark handler om Knæk Cancerugen. Det er GODT, at der i øjeblikket sendes dokumentar- og andre film om Cancer. Det er GODT, at alle nyhederne på TV2 har indslag om Knæk Cancerkampagnen. Det er GODT, at 'Hvem vil være millionær' støtter Knæk cancerkampagnen.  Det er GODT, at der kommer et kæmpeshow som slutning på denne uge.

Du skal give af et rent hjerte! - Dette udsagn er de fleste enige i. Men hvad vil det så sige? Et rent hjerte? Hvad er det? Jeg tror, vi har en forestilling om, at vi "skal tænke på næsten", eller "skal give til dem, der intet har". Her kan der snige sig en lumsk tanke ind om, at i dagens Danmark er der ikke mange, der "intet har". Nå, men så kan vi da give til 3. verdens lande. Hm jah, det er heller ikke så ligetil. Hvem ved, hvad der går til korruption og slet ikke kommer de nødlidende til gavn.

Man skal skynde sig at give, når man får tanken om at gøre godt, - inden den gode tanke bliver til en bagtanke, såsom: Hvad kan jeg selv få ud af det? Hvad er til min egen fordel? Kan jeg trække det fra i skat?

Ak ja, vi har mange problemer med velgørenhed. Man ser for sig gamle dages overklassekvinder til diverse teselskaber, strikkeklubbernes årlige bazarer, de politisk korrekte subkulturgruppers rynken på næsen.

Men hvad er det da at give af et godt hjerte? Det er at ynkes over modtagerne af vores velgørenhed.
Modtagerne af velgørenhed er fuldstændig bedøvende ligeglad med, hvilke motiver, velgøreren har. Om den kommer fra facebook, fra den dårlige samvittighed, via et TV-show, fordi det er jul, fordi vi røres af nyderne, for at føle os gode, fra logerne, fra erhvervslivet, fra frivillighedsarbejde, fra Frelsens Hær, for at slippe for at se på andres nød og elendighed - ja, jeg kunne blive ved. Det er slet ikke vore motiver, det kommer an på, vi vil for det meste ikke have særlig rosværdige motiver til velgørenhed. Så glem alt om, hvorfor du giver, bare GIV.

Hvorfor er det så, jeg er ved at brække mig af alt dette gode???

Fordi det er alt for alvorlig en sag til at skulle omklamres af denne forpoppede reklameverden.

Fordi overdosering giver immunitet

Fordi det er en gang forløjet vrøvl, at canceren knækkes i denne uge. Det lyder, som om, at når denne uge er omme, så har man løst cancerens gåde. Gu' har man da ej. Naturligvis ved jeg da godt, at en eller anden smart reklamemand - nå-e nej "innovationsteam" - har siddet og regnet dette slogan ud. Det smager af, at man har løst - eller i hvert fald NÆSTEN - har løst kræftens gåde. Og efter denne uge, hvor pengene gerne skulle vælte ind, da har man i hvert fald NÆSTEN løst kræftens gåde.

Det er uærligt. Det er hæsligt. Det er urespektfuldt.

Og alligevel: Bare giv!!!

2 kommentarer:

  1. Uærligt eller ej, :O) Jeg sender altid glad og gerne beløb på sms og jeg giver også ved døren når der er indsamling til diverse indsamlinger,jeg sender til de hjemløse, jeg trækker intet fra i skat og jeg sender med glæde og taknemlighed over jeg og min familie ikke er ramt af cancer,(min far og svigerfar blev ramt af cancer)
    jeg er taknemlig over jeg ikke er sulten og jeg stadig har mulighed for at servere en julemiddag og give en gave til min familie, glad over jeg ikke fryser, jeg er ikke velhavende tværtom, men glad over jeg lever, glad for jeg kan hjælpe bare en lille bitte smule....
    knus herfra

    SvarSlet
  2. Ja, Jonna. Vi lever i et smørhul her i Danmark. Gid flere ville skønne på det, som du!

    SvarSlet