torsdag den 10. januar 2013

Hvor længe er man ung?

Ingen bliver gammel af bare at leve et vist antal år. Mennesket bliver gammelt, når det svigter sine idealer. Når gamle mennesker siger til unge, at deres idealer er utopier, så er det et udtryk for kujoneri.  Det, vi  bør lære de unge, er at vokse ind i deres idealer, så kan livet ikke tage idealerne fra dem. Og det er ikke det samme som at være dumstædig, for selvfølgelig kan man ændre holdning undervejs i livet p.g.a. større indsigt. Men forhåbentlig ikke p.g.a. desillusioner.

Huden får rynker af årene, men sjælen får rynker og mister sin elasticitet af, at begejstringen sygner hen. Det er ikke årene, men bekymring, tvivl, svigtende selvtillid og mismod, som standser åndens vækst. Og bristede illusioner kan føre til kynisme og bitterhed, hvor det i stedet burde skabe stor rummelighed og give evnen til at favne livet og dets farverigdom.

Du er så ung som din tro, så gammel som din tvivl. Skønt tvivl nok hører med, fordi du måske ikke er så skråsikker som tidligere. Du er så ung som dit håb, så gammel som din håbløshed. Så længe du har sanserne  i orden og kan tage mod budskaber fra mennesker - fra jord og fra himmel, om skønhed, storsind og kraft, mod og energi, begejstring og fandenivoldskhed, så længe er du ung.

Du er så ung som din begejstring, så gammel som din ligegyldighed. Har du stadig lyst til at lære nyt, at høre om ting, du aldrig har hørt om før, at følge med i hverdagens liv, og bliver du stadig oplivet ved synet af skolebørnenes leg og latter, så er du ung. For verden frelses ved børnenes åndedræt, og deres ånde giver verden liv og gør jorden ung hver dag.

Så længe du som et barn stadig prøver ting af; - hvad sker der, hvis jeg gør dette eller hint – eller: kan jeg overhovedet finde ud af dette eller hint - så er du ung!

Så længe du stadig får aha-oplevelser som perler på en snor i takt med, at du afdækker de mange muligheder, du har –  i forhold til alt og alle omkring dig - så er du ung!

For os alle  gælder sætningen: Det er ikke for tidligt og aldrig for sent.3 kommentarer:

  1. At være gammel og umoden - det er en kedelig kombination ...
    Vil det ikke være sådan, hvis vi skal blive ved med at være unge??
    Nå, det kræver vist en længere udredning, som ikke kommer her ;-)

    SvarSlet
  2. At være umoden har vistnok ikke så meget med alder at gøre. Jo, det er en kedelig kombination både at være gammel og umoden. Betty, du må læse mit indlæg igen, for jeg synes da ikke, jeg sidestiller at være ung med umodenhed, men derimod med et mod på livets mangfoldighed. Eller har jeg fortået dig forkert?

    SvarSlet