mandag den 22. maj 2017

Tab dig - uden at være på kur 11. FORBUDTE FØLELSER

Følelser kan være forbudte! Ikke kun de dårlige, såsom vrede, aggressivitet, jalousi, irritabilitet f.ex. men også de gode: Gavmildhed, tilgivelse, hjælpsomhed, glæde f.ex.

For det behøver ikke være selve følelserne, der kan være forbudte, men STØRRELSEN af følelserne. Så du er "for meget", fylder for meget, "larmer" med dine følelser, forstyrrer balancen, idyllen, det tilladelige.

Andre mennesker kan blive bange, angste, provokerede, usikre, når de møder et menneske, som har store følelser. Stærke følelser. På vore breddegrader er vi ikke så kendte med den slags.

Og en del af os - især vi piger - har måske lært, at vi skal være pæne, søde, artige, holde os lidt tilbage, ikke vise os, ikke stikke af fra mængden, ikke gøre os til, ikke tro vi er noget - i hvert fald ikke MERE, end hvad der kan accepteres.

Vi skal naturligvis lære behovsudsættelse, selvdisciplinering, empati, at stikke fingeren i jorden og slige gruppe- og kulturbestemte måder at være her i verden på. Men det er ikke det, jeg taler om. Jeg taler om at turde - og at have lov til -  ekspressivitet! At give udtryk for sine følelser.

Men hvis det IKKE er tilladt??? Så må du bære det selv! Så må du blive indadvendt, på trods af, at din natur måske er at være et udtryksfuldt menneske. Men det betyder, at der er sider af dig, - visse dele af din måde at udtrykke dig på - som er forbudte!

Man kan godt lære at blive god til IKKE at vise sine følelser. Men det koster! Man bliver ensom, alene, ladt tilbage, ikke set, ikke hørt, ikke godtaget, ikke helstøbt, - og når/hvis der så endelig er en lejlighed til at give udtryk, så bliver det måske endda endnu mere forstærket - eller forvrænget, forkrampet, forkrøblet -

Det er et velkendt fænomen, at man spiser på sine følelser. Den tomhed, som opstår i maven, hjertet, brystet, halsen, eller hvor det nu måtte være, skal dulmes - og mad dulmer. Især mad, som indeholder serotonin (belønningshormonet).Eller rettere: Tryptofan, som i hjernen omdannes til serotonin.  Det bliver ofte forbundet med lykke! Lykkepiller indeholder netop serotonin. Men en del mad gør også.

Så i stedet for at spise chokolade, slik og sukker- og fedtholdige ting, eller drikke vin, anden alkohol eller sodavand (som alle feder) skulle vi hellere spise og drikke:

Banan, jo modnere, jo bedre.
Mælk, helst varm - og gerne på sengekanten
Tun, skinke, æg, sojabønner, fjerkræ, fisk, bønner

http://sund-kost.dk/10-gode-rad-til-hvordan-du-kan-spise-dig-glad/

Og så skal vi jo til bunds i det med de forbudte følelser, så vi ikke SPISER på dem. Lære at udtrykke os, lære at stå ved de store følelser, men på en måde, så andre ikke viger forskrækkede tilbage.  Men også lære andre måder at håndtere følelserne på.

Og allervigtigst: Lære ikke blot at acceptere dem, men at VÆRDSÆTTE dem! For de er vejvisere! Pejlemærker! Pile! Fortæller om, hvilken vej netop JEG skal gå i livet, hvad der er rigtigt og forkert, godt og skidt. Ikke for at følelserne skal styre, det skal de slet slet ikke. Men for at vi tager dem alvorligt som pejlemærker - retningsgivere. De fortæller os, at vi skal standse op og måske justere livskursen.

Det er da bedre, end at dulme ved at spise!!!Ingen kommentarer:

Send en kommentar