fredag den 1. november 2013

Økologisk julefred

Jeg har lige været ude at handle, - i Føtex. Der så jeg en øl, som jeg ikke har set før: Økologisk julefred. Nøjjj, min hjerne kom på overarbejde, kan jeg godt sige jer.

http://www.goodbeer.dk/review.php?beerid=49318

For gad nok vide, hvad det er? Økologisk julefred?

For det er ikke bare fred, ej heller bare julefred, men ØKOLOGISK julefred. Jeg smager lige lidt på ordet (nænner ikke at smage på øllen - endnu!)

Der er ingen tvivl om, at der er tale om REN julefred. Ikke noget med sentimentale elementer, såsom Frelsens Hærs sang på gågaden, køb af Blindes Jul, småbørns Luciaoptog, plasticgrantræer, artige børn  og færdigkøbte smil, lige til at påklistre. Næh nej, det skal være en bæredygtig julefred. Ikke noget med den letkøbte, fuld af tilsætningsstoffer og skjulte dagsordener, a la "jeg køber en rigtig stor gave til hende i år, så holder hun nok mund"! Eller "jeg vil egentlig skilles, men jeg nænner det ikke overfor børnene her op til jul, så jeg venter lige, til den er overstået", eller "Jeg gider faktisk ikke julen, den er ikke andet end kommercialisme, forbrugerisme, kapitalisme, forstillelse og gammeldags holden en for længst uddød religion i live"

Økologisk julefred handler sikkert også om Fair Trade, som kort fortalt betyder ”retfærdig handel”. D.v.s. ingen udbytning og snu udnytning a la: "Hvis jeg ikke får den play station, jeg ønsker mig, har jeg tænkt mig at blive eddikesur". Og "det er da rimeligt, at forældre giver deres børn større gaver, end børnene giver forældrene, selv om børnene er voksne og fløjet fra reden". Og: "Jeg burde godt nok invitere min gamle tante, men jeg vil hellere, at vi bare er os selv, - men hendes gave vil jeg godt have". Gad vide, om ikke fair trade julefred handler om at lægge egoismen til side?

Økologisk julefred er ægte julefred.  Det er ikke: Vi skændes ikke, så går det hele nok, - hvis vi lader, som om problemerne ikke er der, så forsvinder de nok af sig selv, - jeg tager ungerne med i biografen, imens hun gør rent -

Der er sikkert også et eller andet med drivhuseffekt og global opvarmning. Min mor kaldte mig nogen gange en "drivhusplante", hvis jeg ikke ville ud. Hm, vi må nok hellere komme ud - d.v.s. ud af egen magelighed og vanetænkning, egen fordelstænkning, egocentriciteten og bla bla bla!! De røde vil have af de blås penge, og gider ikke selv gøre en indsats, bruger finanskrise osv som sovepuder, - og de blå vil holde på deres indtjente penge til egen fordel, kan ikke se, hvorfor de skal støtte dovne mennesker, de ligger, som de har redt og bla bla bla. Denne debat er jeg træt af, den skaber overophedning og global opvarmning.

Økologi er videnskaben om forholdet mellem de levende væsner og mellem dem og deres miljø.
Humanøkologi er den del af økologien, som studerer arten menneske, denne arts aktiviteter og dens miljø. 

Men økologi kan handle om rigtig mange andre ting, f. eks.

adfærdsøkologiagroøkologianvendt økologibevaringsøkologibiogeografibyøkologidyreøkologiepidemisk økologiglobal økologihumanøkologihydroøkologijordbundsøkologikemisk økologilandskabsøkologimakroøkologimikrobiologisk økologimolekylær økologipalæoøkologiplanteøkologipopulationsøkologirenatureringsøkologisamfundsøkologisocial økologisystemøkologiteoretisk økologivirusøkologiøkoevolution

Måske er økologisk juleFRED  at blive fri for at tænke på alle disse ting, som vi har pligt til at tænke på i dagligdagen. Ja, hvem ved?....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar