mandag den 24. februar 2014

Hysteri - kun for kvinder!

Kun kvinder kan blive hysteriske! Af den simple grund, at kun kvinder har en hystera = livmoder! Så fik vi lige det på plads.

Menæh! Det er en diagnose, opfundet af mænd. Men meget gammel, faktisk. Allerede de gamle egyptere og grækere kendte til hysteri, og man mente dengang, at de voldsomme følelsesudbrud skyldtes en vandrende livmoder. Det var selve lægekunstens fader, Hippokrates, som "opfandt" diagnosen 400 år før Kristus. Ca 200 senere var der en læge, som hed Galen, der mente, at hysteri skyldtes seksuel understimulering, og anbefalede ægteskab som kur!!

Måske var det ikke så helt dumt endda. Desværre begyndte man op gennem historien at "kurere" hysteriske kvinder med alverdens kure, lige fra fjernelse af livmoder, æggestokke og klitoris, til åreladning, - og fastsyning af livmoderen til bugvæggen. Så kunne den jo ikke "vandre".

Selvfølgelig var det salig Freud, der virkelig satte hysteri på dagsordenen, idet han med denne sygdom - som med så mange andre - fandt at den skyldtes seksuelle fortrængninger. Og op gennem 1800-tallet var der jo faktisk en stor bornerthed blandt især det bedre borgerskab angående seksualitet, og især da kvindens - hvis man overhovedet anerkendte, at hun havde en sådan. Og HVIS hun havde, så var det tegn på frivolitet, og kvinden blev sat i bås som vulgær og nærmest luderagtig.

Nu er der rigtig mange gode grunde til, at jeg er vild med Sigrid Undsets bøger. En af dem er, at hun har et særdeles naturligt og ukunstlet forhold til kvindens seksualitet. Hos Sigrid Undset er en sund og naturlig kvinde en, som har en stærk, intens og ligefrem seksualitet. Og som ikke generer sig derved. Det gør hende ikke til en vulgær kvinde, nærmest tværtimod. I Kristin Lavransdatter ses det især hos Kristin og - som tragisk eksempel - hos Kristins mor. Også i Den Trofaste Hustru spiller kvindens seksualitet en stor rolle. Og i Gymnadenia stilles kontrasterne op. To kvinder - den ene med den spidsborgerlige bornerthed, den anden med naturlighedens intensitet. Ja, - i de fleste af Sigrid Undsets romaner spiller kvindens seksualitet en rolle.

Hvorfor skriver jeg nu det?

Fordi det forekommer mig, at der er en stigende bornerthed, generthed, - en opdyrken af den victorianske dydsirethed og gemmen  sig i sin seksualitet blandt mange, nok især yngre kvinder i dag.  Lyder det mærkeligt? Ja, jeg kan godt høre det. For Joan Ørting er jo da vældig på banen, og Fifty Shades of Gray og Crossfire bøgerne ligeså. Og Sex and the City, og og og...

Men har det noget med naturlig seksualitet at gøre? Overhovedet ikke, efter min mening. Det kan godt være, at en del kvinder finder sig "set" i den seksualitet, som lægges for dagen af ovennævnte. Men der er noget maskinelt, mekanisk, udvendigt og tvangsagtigt over det. I forhold til Sigrid Undsets beskrivelse af den ligefremme og naturlige seksualitet, og glæden ved den, forekommer det mig at være en krampagtig, pornogjort og pseudo-fri seksualitet, der lægges for dagen. Som går op i udvendige ting, der intet har med sex at gøre.

Men hvis nogen tænker: Så må vi da hellere læse Sigrid Undset, for at se, hvordan hun mener, sex skal være - så vil jeg ikke anbefale det af den grund. Så bliver man skuffet. For hos Sigrid Undset hører seksualiteten til i et intenst følelsesmæssigt forhold til et andet menneske. Slet slet ikke for at moralisere, det ligger hende fjernt. Men fordi det er i det tætte forhold mellem mand og kvinde, at naturligheden i seksualiteten kan blomstre og udfolde sig frit.

Vore dages hysteriske kvinder lider ikke af mangel på seksuel stimulering. Det er måske snarere seksuel overstimulering, forstået som afprøvning af diverse forskellige mænd, legetøjer, stillinger og lignende. Men den glade, frie seksualitet, hvor man giver sig hen med hele sit væsen - netop den er jeg bange for har trange kår.

Men hvad faen ved jeg om det? Jeg er jo en halvgammel kone. Men jeg har mine spioner ude overalt, har mine sidespejle parat, får meldinger fra von Hörensagen og hestens mule dagligt. Så det....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar