mandag den 1. december 2014

1. søndag i advent.

Lige så længe, jeg kan huske tilbage, har jeg haft en fast tradition op til den første søndag i advent - med mig selv - og dem, som jeg har levet sammen med, naturligvis først og fremmest mand og børn, og efterhånden, som børnene er blevet voksne, så med børnebørn, når det har kunnet lade sig gøre.

Der er faste ingredienser: Vi skal lave juledekorationer, alle julesagerne skal tages frem, der skal pyntes op, vi skal have gløgg og æbleskiver, det sidste med flødeskum og solbærsyltetøj, flormelis og sukker. Prøv det, det smager skønt! Og så skal vi høre julemusik.

Min julemusik er et helt kapitel for sig. Vi skal høre Bachs Juleoratorium, Bachs Brandenburgkoncerter, Swingle Singers og Singers Unlimited med deres juleversioner af klassiske numre. Og da vi endnu havde VHS-bånd skulle jeg se/høre Händels Messias i en pragtfuld udgave, som jeg optog engang i 80'erne, tror jeg da nok. Den findes også på YouTube, så der kan jeg bare tage den.

Det kan godt være, at børnene forslår Søren Banjomus, og det er bestemt ikke, fordi de ikke må høre den, men den kan de jo altid høre alle andre steder. Jeg vil gerne have, at de hører MIN musik. For jeg vil rigtig gerne give noget til dem af det, jeg selv holder meget af.

Der er også visse juleting, der SKAL frem. Min søn (der nu er 32) lavede en julenisse, da han var fire. Den består af en toiletrulle med påklistret vat som skæg, en stump rød hessian som nissehue, piberensere til arme og ben, og så er der tegnet ansigt, ret ubehjælpsomt.

Der SKAL være en stor granbuket med min mors sirligt hæklede julepynt i rødt, hvidt og guld. Og mor her SKAL lave en adventsdekoration med fire lys på stribe på et stykke bark. Og jeg plejer også altid at lave en med to bloklys på en trærod, men den fik søn i år lov at lave en til sig selv på.

Jeg plejer også at have tre ophæng, syet med korssting på groft aidastof hængt op, for det har alle mine tre børn lavet i skolen. Og der plejer også at være en trip-trap-træstage, som søn har lavet sammen med min far, og en med JUL, som en af mine døtre har lavet i skolen. Og så er der en trænisse, som også er lavet af en af mine døtre, en simpel grenstump med en "arm", og malet som en nisse. Men den har fået helårsstatus her i huset.

Og så broderede jeg en smuk juleløber med rødt på hessian til min mor to år før hun døde, så den har jeg selv nu. Og i år har jeg færdiggjort en anden juleløber med engle i blåt og guld, den er også kommet frem. Og en anden rund hessiandug har jeg også. Og min engleremse, der når fra loft til gulv skal også op. Og min røde patchworkjuledug, som jeg fik af en kær veninde.

Barnebarnet har lavet kalenderlysdekorationen, for det hører sig også til. Og der er hjerteophæng, som jeg har fået af veninder, - de hænger i vinduet ud mod haven. Og diverse englelysestager og andre småting, som også hører med til min jul.

Og for nogle år siden købte jeg på Aros i Århus et rødt kabaretfad med fem etager, den passer perfekt til at have frugt, nødder, pebernødder og juleslik på.

Nu er her så smukt, og jeg har siddet og set sidste afsnit af 1864 og hæklet dukketøj, mens jeg brændte første lys i adventsdekorationen. Og tidligere var søn og sønnesøn her og var med til det hele.

Nu kan jeg næsten ikke komme i seng, for jeg er SLET ikke færdig med at høre musik. Men hvad, jeg skal jo høre det hele måneden, For det elsker jeg altså at sidde og høre her om aftenen, mens jeg laver andre ting.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar