torsdag den 30. august 2012


Skal kristne konvertitter kunne få asyl?

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/476191:Danmark--Kovending-i-asylsag--Kristne-konvertitter-kan-faa-asyl


Sikke dog en masse modstridende følelser, jeg fik, da jeg læste denne artikel. Hulter til bulter. Hvor skønt, at nogle muslimer konverterer til kristendommen. - Gad vide, om de blot gør det for lettere at kunne få asyl. - Men nej, det vil deres religion ikke tillade. - Med mindre de overhovedet ikke er religiøse.

I første omgang må jeg indrømme, at jeg altid glæder mig over, når nogen konverterer til kristendommen, og at det ikke tilkommer mig eller andre at vurdere motiverne. I anden omgang tænker jeg i grundlov: Det er ikke rigtigt, når vi hævder religionsfrihed her i landet.

Det forekommer mig, at der er et dilemma her. For vi er jo stolte af vores fordomsfrihed og vores tolerance angående religionsfrihed,  som jo er hævdvundet og nedskrevet i grundloven, og som også nævnes i menneskerettighedserklæringerne. Så vi kan ikke have en asyllov, som favoriserer kristne, konvertitter eller ej. Eller kan vi?

Indtil nu har vi kunnet komme afsted med at påstå, at Danmark er et kristent land. Men når (og ikke "hvis") procentdelen af kristne i Danmark falder til under 80 procent, er det et spørgsmål, om vi stadig kan kalde os det. Og dermed et spørgsmål, om vi stadig i demokratiets navn kan favorisere kristendommen, som det dog stadig sker i dag.

Kan man hævde, at kristne konvertitter skal kunne få asyl, med den begrundelse, at vi stadig er et kristent land?? Eller kan der tænkes andre begrundelser?

7 kommentarer:

 1. Med Grundloven "i hånd" har vi ret til "tænke, tro og tale frit".
  Således burde folk behandles lige, uanset politisk, seksuel eller religiøs observans.
  For mig at se, skal en eventuel asylbevilling gives, hvis mennesker bliver forfulgt / er i livsfare ud fra ovenstående kriterier.
  Så handler det altså ikke om, hvor kristne vi selv er, men om at overholde Grundloven. Derfor bør forfulgte muslimer, hunduer, whatever, have samme rettigheder og muligheder sm kristne.
  Folks eventuelle motiver kan man altid stille spørgsmål ved, uanset hvilke holdninger de har.

  SvarSlet
 2. Nu er det jo ret afgørende hvordan kristne behandles i muslimske lande. Derfor kan et tidligere afslag på asyl naturligvis omgøres, når der nu pludselig er tale om kristne, som vil blive forfulgt i hjemlandet. Se bare på danskernes ferieland, Egypten. Her lægger magthaverne ikke fingrene i mellem, når det kommer til at forfølge kopterne, som dog udgør en betragtelig del af befolkningen.
  -Og så var der nogle der troede, at det arabiske forår førte til noget der bare lignede vestlige forhold!!

  SvarSlet
 3. Karin: Grundloven gælder for danskerne. Den gælder vel egentlig ikke for asylansøgere?
  Jesper: Ja, og der er mange, der tror, at man kan presse demokrati ned over hovedet på mennesker i lande, hvor demokratiet ikke er vokset stille og roligt frem. Det kan man ikke!

  SvarSlet
 4. Grundloven siger noget om, hvordan vi skal behandle vore medmennesker i dette land.
  Hvis Grundloven kun gælder for danskere, men ikke for andre i DK, er vi på gyngende grund! Det er forskelsbehandling, som kan antage ret så uhyggelige former, ser vi på historien.
  Jeg ved godt, at Dansk Folkeparti har haft den oppe og vende, og måske har fået andre med på ideen, men jeg finder den vederstyggelig.
  Næste skridt kunne blive spørgsmålet om, i hvor mange led, man skal have været dansk statsborger, før det rigtig "gælder". Sagde jeg "kunne blive"? Der skulle ikke bruges konjunktiv her, for sådan ER det til dels allerede, når man nærmest pr. refleks udtaler, at unge, der er født og opvokset her i landet, får at vide, at de bare kan flytte "hjem", hvis de træder ved siden af....

  SvarSlet
 5. Det gør mig virkelig harm, at nogen i fuld alvor kan forestille sig, at der kun skal være ytrings- og religionsfrihed for danske statsborgere i Danmark. Andre kan bare klappe i, rette ind, eller forlade landet.

  SvarSlet
 6. Jeg er meget interesseret i, hvad begrundelsen er, hvis kristne konvertitter kan få asyl alene af den grund, at de er kristne. Men man kan selvfølgelig se meget pragmatisk på det, for de kan jo ikke sendes tilbage til Afghanistan, hvis kristne bliver forfulgt der, hvad vi har hørt mange eksempler på.

  SvarSlet
 7. Enig. Det ER interessant.
  Det er jo formentlig ikke alle trosretninger, hvis tilhængere pr. automatik kan få ophold i DK, hvis de bliver forfulgt i deres hjemland, så for min part kan jeg ikke se, hvorfor kristne skulle have flere fordele end andre, konvertitter eller ej.

  SvarSlet