tirsdag den 25. oktober 2016

Vrisne gamle mænd

Hvad er en "vrissen gammel mand"?
Jeg har lige set udtrykket hos en mand, som tillod sig at gøre mig opmærksom på nogle stavefejl og tegnsætningsfejl, som jeg begår her på min blog og/eller på facebook.

Han har sikkert tituleret sig selv sådan, fordi han selv føler, at han er en petitesserytter, men han kan ikke lade være. Det har jeg fuld forståelse for. Det kunne sagtens have været mig, der gjorde en anden opmærksom på nogle sprog-, skrift- eller stavefejl. Er jeg så en vrissen gammel kone?

Nu er der flere måder at håndtere en irettesættelse på.
* Man kan blive eddikesur og gå og smække med døren. Og med store armbevægelser gøre så mange som mulig opmærksom på, hvor sur man er, og hvor uretfærdigt man er blevet behandlet. Dette fænomen ser jeg med jævne mellemrum på facebook i diverse sprognørdede grupper, som jeg er medlem af. Samt en del andre.

* Man kan blive indebrændt, skumle og surmule uden at sige det til nogen. Der er nok ingen, som alligevel forstår mig, og måske synes de også, det er en bagatel.

* En gæv kvinde som jeg "mødte" i en af sproggrupperne, lærte mig for mange år siden at sige: Tak, fordi du rettede mig. Så lærte jeg også noget i dag. Se DET er den rette indstilling at have, synes jeg. Og jeg bestræber mig på at have den. Men det undrer mig til stadighed, at man kan være med i en sproggruppe, hvor der netop i præsentationen af gruppen står, at det er tilladt at rette hinanden, men at man skal holde en god tone - og så blive tøsefornærmet, hvis man bliver rettet. Og JA, der kan være ordblinde, som gerne vil lære at skrive ordentligt, og JA, der kan være folk fra andre lande, som gerne vil lære noget bedre dansk. MEN, så kan de passende ved samme lejlighed lære, hvordan man tackler at blive rettet. Man kan jo også nemt gøre opmærksom på det, hvis man er ordblind eller kommer fra udlandet.

Tænk, - jeg synes faktisk, at det er tegn på, at mennesker betyder noget, hvis man gør sig den ulejlighed at fortælle dem, at de har stavet forkert. De kunne jo lære noget. Men uha da da, mange mennesker synes, at DET må man ikke mene. Bliv i din janteboks!!!

Så kan man sidde der i sin selvretfærdighed med sin hønserøvsmund og knejsen med nakken, og være lige så dum i dag, som man var i går.

Og der er flere pointer:

 Jeg er en af dem
* som gerne vil være med til at bevare et smukt dansk, både på skrift og i tale. Og det betyder bl.a., at alting ikke kan være lige gyldig.
* som gerne vil være med til at hylde den praksis at sige tingene ligeud på en pæn og gerne humoristisk måde.
* som hader - og jeg MENER hader - allehånde omskrivninger, gætterier, følen-sig-frem, ævle-vævlen, fiksfakserier,  når man skal have sagt en ting, som muligvis kan være ubehagelig. Man må selvfølgelig gerne tænke sig om, og man skal ikke jorde hinanden:
* som prøver på ikke at være for selvhøjtidelig her på nettet
* som prøver på ikke at svare på alt, jeg ikke kan lide her på nettet

Og der er MAAAAANGE flere pointer. En af dem er, at jeg har fået flere gode "netvenner" ved at praktisere ovenstående.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar