lørdag den 26. september 2015

Sund sanselighed

For mange år siden læste jeg en bog, der hedder "Sund Fornøjelse", skrevet af Ornstein og Sobel, som er læge- og psykologiforfattere. Den handler om sanselighed - og jeg læste den, fordi jeg var i gang med at skabe et Snoezelhus (sansehus) i forbindelse med "min" institution.

Fra bogen: En violinkoncert af Mozart har den samme beroligende effekt på en opereret patient, som en intravenøs dosis på 2,5 mg valium - synet af en guldfisk i et akvarium beroliger nervøse patienter før en indlæggelse - bestemte duftstoffer udløser adrenalin, der stimulerer vores aktivitets- og energiniveau - masssage dæmper galoperende blodtryk og regulerer de indre organers funktioner - vi bliver venligere til sinds af at se på grønt, vajende græs end at stirre ud på en grå baggårdsmur.

Alt sådan noget vidste jeg jo godt, skønt ovenstående er hentet fra hospitalsverdenen. Jeg arbejdede med handicappede børn, og havde gjort samme erfaringer. Og at arbejde med sanserne blev en dejlig og livgivende oplevelse for os alle.

Når man siger "sanselighed", er der mange, som straks får associationer i retning af vuggende hofter, ulmende erotiske gløder og slørede øjne, der gør os bløde i knæene. Nogle vil også mene, at disse salige fornemmelser da hører ungdommen til, eller er forbeholdt de rige og smukke.

Intet kan være mere forkert. At være sanselig er at være "sine sanser lig", d.v.s. være opmærksom, nærværende, registrerende og nydende til stede i sit eget liv. Det er den følelse, der opstår i et menneske, når livets blomst, fra at være en botanisk mulighed, udfolder al sin duft og skønhed i blomstrende livsappetit. Vore sanser er forbindelseskanaler til livet. Gennem dem kan vi holde os levende, aktive og tilfredse. Og vi skal hele livet huske ordene "use it or lose it"! For hvis vi ikke bruger dem, bliver vi til små, indtørrede mennesker, som visner mere og mere hen.

Jeg skal undlade at komme ind på, HVORFOR og HVORDAN det fungerer. Det er noget med "budbringermolekyler", transmitterstoffer m.m. som aktiveres, når sanserne stimuleres. Men enhver, der elsker at høre Beethovens violinromance i F-dur, lyden af sivenes raslen i vinden eller havets brusen, drikke en god Montgras Quatro, og spise en veltillavet oksemørbrad, ved, hvad jeg taler om.

Det er ren salighed og nydelse. Men det handler også om liv og død. For tidligt fødte børn tager dobbelt så hurtigt på i vægt, hvis de jævnligt berøres af en varm og blød menneskehånd, jordskælvsramte, der ligger begravet under tonstunge murbrokker, kæmper mere for livet, hvis de holdes i hånden af redningsmandskabet, mens udgravningsarbejdet foregår. Og vi andre elsker at blive nulret og masseret i nakken og under fødderne. men mange har levet foruden disse nærhedens gaver så længe, at de har glemt, hvor godt det er, og hvor meget de savner det.

Nogle mennesker anskaffer sig kæledyr som en slags kompensation, og pålidelige kilder påstår, at Danmarks samlede bestand af heste, kanariefugle, hamstere, marsvin, skildpadder, hunde, katte osv. betyder milliarder sparet i sundhedsvæsenet. Måske skulle man til at udstede kæledyr på recept!! (Bortset fra, at det kræver stort ansvar at have et kæledyr!!!)

Selve ordet "sans" kommer fra det indoeuropæiske "sent", som betyder "at styre hen imod" eller "bevæge". At sanse er altså at styre hen imod bevægende oplevelser - en vigtig pointe i forståelsen af sanseoplevelsernes kolossale betydning. Der ligger ikke bare skønne oplevelser gemt i god sanselighed, men det er også en af vore vigtigste kilder til energi, kraft og sundhed.

Spring ud i det!!!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar