torsdag den 11. april 2013

Bevidsthedsudvidende stoffer

Dem er jeg helt vild med, og jeg kender rigtig mange af dem, og har prøvet dem alle. Her får du lige mine favoritter i uprioriteret rækkefølge:

Latter: Et af de allerbedste stoffer. Forøger velværet helt utroligt. Man kan blive høj på latteren på flere måder. Sammen med en masse andre, når man overværer en lattervækkende forestilling, f. eks. en stand-up. Sammen med få andre i gode venners lag, hvor man deler den sidste nye forargelse over en af de ikke-tilstedeværende. Sammen med en enkelt, der kender en godt, og hvor man kan grine af hinandens ufrivillige stunts. Eller alene, hvor man griner af sig selv. Det sidste er slet ikke så ringe, det giver en dejlig frisættelse og afspænding.

Musik: Jeg kan lide de fleste genrer, men hører dog mest klassisk. Inden man går i seng får det dagen på plads og sindet i ro. Som underlægningsmusik til dybe samtaler er det også godt. Fed rock og pop er godt, hvis man har travlt og skal op i tempo. Skal gøre rent, vaske op, stryge, eller andet kedeligt. Trommer er specielt godt hvis man mangler jordforbindelse. Kombineret med husligt arbejde - så er den helt hjemme. Men det er vigtigt at vælge musik, som matcher ens sindsstemning. Det nytter ikke at sætte glad musik på, hvis du er tungsindig. Så vil tungsindig musik matche dig meget bedre, gerne en requiem, f. eks. Brahms' . Og hvis jeg virkelig trænger til at få blæs hjernen igennem, hører jeg rock for fulde udblæsninger. Godt jeg bor et sted, hvor jeg ikke generer nogen med det.

Litteratur: Fås i alverdens genrer. Det kan godt være, man skal gå lidt på opdagelse for at finde den genre, man bliver mest høj på. For mit eget vedkommende er det nok drama - en god fortælling, som handler om mennesker, gerne mennesker, som livet gør noget ved, så de ændrer sig. Gode personskildringer, gerne lidt skæve. Lange naturbeskrivelser er ikke min kop te, det keder mig dybt. Biografier tager jeg også ind imellem, helst om en person, jeg beundrer, eller også en, jeg slet ikke forstår. Det bliver jeg nemlig klogere af.  Krimier er virkelig godt, hvis jeg har læst for tung litteratur, eller hvis jeg er på ferie. Og så læser jeg jo teologi i lange baner, for tiden mest Søren Kierkegaard, da det jo er Kierkegaardår i år (200-året for hans fødsel).

Mennesker: Samvær med mennesker - jubiii! Et enkelt menneske over en god middag, jamen intet er mere saligt, hvis det er et menneske, du holder af og taler godt med. Flere er også godt, op til 5-6 stykker vil jeg mene. Jeg kan også godt lide at være sammen med endnu flere, men så er det mere en fest, og handler så ikke så ofte om dybe samtaler, hvad jeg holder mest af. Og hvis der er rigtig mange mennesker, foretrækker jeg, at festen ikke strækker sig over alt for lang tid, for det har jeg svært ved at kapere. Det virker som en overdosis på mig.

Ingrid-ruten: Jeg har kreeret min egen køretur, som varer ca halvanden time. Jeg kører den selv, hvis jeg bare trænger til at komme væk fra mine egne vægge, eller der er et problem, jeg skal have løst. Jeg kører den sammen med en anden, hvis jeg vil vise vedkommende den, for der er mange ting undervejs, som er værd at lægge mærke til. F. eks. De Hvide Mænd. Jovist er de hvide, men de er forskellighvide alt efter hvilken farve himlen har. Læg lige mærke til det, næste gang du kommer forbi. Og så har jeg jo mine egne jorde ude hvor Varde Å løber ud i Ho Bugt. Det er et skønt vadehavsområde, som jeg har lov til at kalde mit. Andre må også gerne komme der, og jeg skal slet ikke selv holde det. Naturen skrifter med årstiderne, og det er mit yndlingsnatursted. Her er mit sind helt i balance.

Mit hus: Da jeg købte huset for 21 år siden, havde jeg en fryd, hver gang jeg trådte ind af min hoveddør. Jeg lagde hånden på hjertet og sagde: Åhhhh - her bor jeg - jeg bestemmer jeg, og kun mig. Det var sådan en lise! I min forståelse af verden er det vigtigt, at man har en base, - her kan jeg være høj, lav, i idyl eller kaos som det passer mig.

Og ud over disse emner er der film, studier, motion, at kreere lækker mad, ferier, osv osv.

Alle ovenstående emner kan man gå let hen over. Men hvis man er intenst nærværende i nuet, kan man blive mere bevidsthedsudvidet end på diverse kemiske stoffer. Og hvis man er påvirket af kemiske stoffer kommer man aldrig i nærheden af den ægte bevidsthedsudvidelse. Og det er synd og skam.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar